Kelle Tatlısı Tarifi – Star Tv Soframız Sivas Bölümü – Leyla ‘nın Mutfağı

Kelle Tatlısı Tarifi - Star Tv Soframız Sivas Bölümü - Leyla 'nın Mutfağı
Paylaş
 

Kelle Tatlısı Tarifi – Star Tv Soframız Sivas Bölümü – Leyla ‘nın Mutfağı 

Star Tv ‘nin sevilen yemek programı Soframız ‘ın Sivas bölümünde yapılan lezzetli Sivas yemeklerinin tarifleriyle sizlerleyiz. Soframız Sivas bölümünde yapılan tatlı olan kelle tatlısı tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Kelle Tatlısı için gerekli malzemeler: 

Bir su bardağı süt, on yumurta sarısı, bir su bardağı su, birer kase badem – fındık- ceviz – kuru üzüm, yarımşar çay kaşığı kadar olacak şekilde tarçın, karanfil, karabiber ve zencefil karşımı. 250 gram tereyağı, yarı su bardağı sıvıyağ, aldığı kadar un ve nişasta.

Şerbeti için: üç su bardağı su ve üç su bardağı şeker.

Kelle Tatlısının hazırlanışı: 

Öncelikle hamurunu hazırlamak için bir kaba süt ve su eklenir. Daha sonra sıvıyağ eklenir. Aldığı kadar da un koyulur ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamur kıvamına geldikten sonra 12 eşit parçaya ayrılarak bezeler hazırlanır üzeri örtülerek dinlenmeye bırakılır.

Şerbetini hazırlamak için de su ve şeker koyu bir kıvam alasıya kaynatılır.

Erişte hamurunun hazırlanması için, on yumurta sarısı bir kaba koyulur, üzerine bir tutam tuz eklenir ve karıştırılır. Daha sonra içerisine aldığı kadar un eklenir ve yine kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur. Daha sonra hamur yağlanır ve kabın içine alınır. Burada pir püf nokta var, hamur yumurta sarısıyla hazırlandığı için normal hamurdan biraz daha sert olacaktır. Hazırlanan hamur iki parçaya ayrılır ve oklavayla ince yufka haline gelene kadar açılır ve açıldıktan sonra kuruması için bırakılır.

Önceki hazırladığımız bezelerin on bir tanesi nişastalı zeminde ince bir şekilde açılır. Açılan yufkalara eritilmiş tereyağı damlatılır.  Daha sonra derince bir tenzerenin içerisi tamamen tereyağı ile yağlanır ve açılan on bir adet baklavalık yufka uçları dışa gelecek şekilde tenzerenin içerisine serilir.

Bu esnada kuru üzümler sıcak suda birazcık haşlanır. Fındıklar da tereyağında biraz kavrulur.

Haşlanan üzümler süzülerek biraz da onlar kavrulur.

Erişte için hazırlanan hamurlar ince şeritler şeklinde kesilir ve yumuşak kıvama gelene kadar haşlanır, daha sonra süzülür. Üzerlerine iki yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ile iki büyük servis kaşığı kadar şerbet ilave edilir . Yarım çay kaşığı kadar hazırlanan baharat karışımı ilave edilip karıştırılır.

Tencereye serilen yufkaların içine kavrulan kuruyemişlerden biraz eklenir. Onların da üzerine erişte yerleştirilir. Her yufka katında aynı işlem yapılır.

Daha sonra bıraktığımız bir tane beze de açılır ve üzeri kapatılır. Tenzerenin kenarından kalan yufkalarda kesilir. Dışarıda kalan uçlar tenzereye doğru katlanır. Kalan tereyağı da yufkaların üzerine gezdirilir ve önceden yüz

Kelle Tatlısı Tarifi - Star Tv Soframız Sivas Bölümü - Leyla 'nın Mutfağıderecede ısıtılan fırında bir buçuk saat kadar kızarana dek pişirilir.

Piştikten sonra servis yapılacak tepsiye ters çevrilir ve kalan şerbet üzerine gezdirilir. Bu şekilde servise hazırdır.

Afiyet olsun 🙂

Daha fazla yemek tarifi için yemek tarifi kategorimize göz atabilirsiniz.

Kaynak:  startv.com.tr – Soframız Programı

  • Site Yorum

Bir yorum bırak